Ny badanläggning

Valhallabadet är Göteborgs största bad och centrum för den lokala simsporten. Antal besökare 2015 var 478 000, vilket är ungefär lika mycket som Lundbybadet, Angered Arena och Frölundabadet tillsammans. Det är också Göteborgs äldsta bad – invigningen skedde 1956. På Valhallabadet finns Göteborgs enda 50-metersbassäng inomhus, som tillkom genom en ombyggnad på 1980-talet. Förutom 50-metersbassängen finns en 25-metersbassäng, en undervisningsbassäng samt en varmbassäng i anslutning till Valhalla Sporthallar.

En stor mängd olika verksamheter bedrivs på Valhallabadet och ungefär 30 helger om året är det bokat för tävlingar. Men anläggningen uppfyller inte kraven för att kunna arrangera simtävlingar på SM-nivå. 50-metersbassängen saknar läktare medan 25-metersbassängen inte har tillräcklig bredd på banorna. 25-metersbassängen är inte heller tillräcklig för simhoppstävlingar. Anläggningen kännetecknas idag av höga driftkostnader, stora investeringsbehov samt brister ur ett tillgänglighetsperspektiv.

Ett nytt Valhallabad planeras därför på norra sidan av Valhallagatan där mötesplatsen blir för alla sorters vattenälskare. Med två 50-metersbassänger – varav den ena med läktare, två undervisningsbassänger, hopptorn, bastu, gym och kaféer återtar badanläggningen sin stolta position som en av landets bästa badanläggningar och inrymmer de faciliteter som krävs för att Göteborg ska kunna arrangera stora mästerskap. Med sitt gröna tak integreras byggnaden i sin omgivning och fungerar därmed också som en förlängning av Burgårdsparken.

Klicka på bilderna nedan för förstoring:

Ritning   Ritning  Ritning

 

Sammantagen strategi för badhus

Utredning från Göteborgs stad. Läs mer på www.goteborg.se